خواندن این مطلب

6 دقیقه

زمان میبرد!

coincu

سیستم آموزش جهانی از کار افتاده است. آیا Web3 می‌تواند آن را اصلاح کند؟

سیستم آموزش جهانی با وجود پیشرفت‌های فناورانه در دهه گذشته، همچنان با چالش‌های اساسی متعددی روبه‌رو است.

بر اساس گزارش «کارت امتیاز هدف توسعه پایدار ۴ یونسکو در سال ۲۰۲۵» که بر نظارت بر تأمین مالی آموزش تمرکز دارد، در سال ۲۰۲۴ کمک‌های مالی به آموزش به‌طور چشم‌گیری کاهش یافته است؛ تنها ۲۹٪ از نیازهای مالی آموزش در درخواست‌های بشردوستانه تأمین شده‌اند. جمعیت جهانی کودکان و نوجوانان خارج از مدرسه نیز به ۲۷۲ میلیون نفر افزایش یافته که سهم عمده‌ای از آن مربوط به کشورهای در حال توسعه است. در همین حال، در اقتصادهای پیشرفته مانند ایالات متحده، بدهی دانشجویان به رکورد تاریخی ۱.۷ تریلیون دلار رسیده است.

با توجه به این ارقام، مشخص است که سیستم آموزش جهانی به‌طور جدی نیازمند یک ارتقا است. اما چه راه‌حل‌هایی برای کاهش این مشکلات مناسب‌تر هستند؟ هرچند دوران کرونا باعث رونق یادگیری دیجیتال از طریق پلتفرم‌هایی مانند زوم شد، اما این اکوسیستم‌ها همه مشکلات اصلی را برطرف نمی‌کنند؛ از جمله دسترسی نابرابر، اعتبارسنجی مدارک، افزایش هزینه‌ها، محدودیت در تأمین مالی و عدم جذابیت و تعامل کافی در فرآیند یادگیری.

در این میان، Web3 یا نسل سوم اینترنت فرصتی برای بازاندیشی در سیستم آموزش جهانی فراهم کرده است. به‌جای اینکه نهادهای سنتی کنترل دسترسی و اعتباردهی را در دست داشته باشند، این حوزه نوظهور با بهره‌گیری از فناوری بلاک‌چین، پیش‌گام ایجاد یک سیستم آموزشی بدون مرز می‌شود. همچنین، یادگیرندگان این فرصت را دارند که به تجربیات یادگیری دیجیتال تعاملی‌تری دسترسی پیدا کنند، از جمله در دنیاهای متاورسی مانند شهر آموزشی ICB Verse.

چگونه Web3 می‌تواند به آموزش ارزش بیفزاید

پس زیرساخت‌های Web3 دقیقاً چگونه می‌توانند به سیستم‌های آموزشی فعلی ارزش بیفزایند؟ در حالی که راه‌های متعددی وجود دارد که این فناوری می‌تواند مفید واقع شود، این مقاله بر پنج حوزه کلیدی تمرکز دارد که Web3 هم‌اکنون در آن‌ها در حال ایجاد تحول در آموزش است:

هویت‌های خودمختار و گواهی‌های قابل‌تأیید

در سیستم آموزشی سنتی، اثبات اعتبار مدارک معمولاً یک روند بوروکراتیک و زمان‌بر است که اغلب نیازمند تعامل با نهادهای کند و رسمی است. وب۳ با بهره‌گیری از فناوری بلاک‌چین مفهوم منشأ زنجیره‌ای (on-chain provenance) را معرفی می‌کند که به یادگیرندگان اجازه می‌دهد از اثبات‌های رمزنگاری‌شده و تغییرناپذیر برای نشان دادن تکمیل یک دوره، کسب یک مهارت یا مشارکت در یک برنامه خاص استفاده کنند. نمونه‌ای خوب از این سیستم، دیپلم‌های دیجیتال مبتنی بر NFT دانشگاه MIT است که قابلیت تأیید آن‌ها از طریق Blockcerts وجود دارد.

مشوق‌های توکنیزه‌شده برای یادگیری

این حوزه‌ای دیگر است که Web3 به طور بنیادی رویکرد آموزش را تغییر می‌دهد. به جای اینکه یادگیرندگان برای آموزش هزینه پرداخت کنند، همان‌طور که در پلتفرم‌های آموزش الکترونیکی سنتی رایج است، اکوسیستم‌های آموزشی متمرکز بر Web3 با توکن‌ها یادگیرندگان را برای یادگیری یا انجام وظایف تشویق می‌کنند. مدل‌های یادگیری مبتنی بر DAO، مانند مدلی که توسط Bankless Academy ارائه می‌شود، قادرند با جذب منابع از شرکای مختلف، یادگیرندگان را تشویق کنند. در این مورد، Bankless با نام‌های برجسته‌ای مانند Gitcoin، Optimism، 1inch، Zerion و Rocket Pool همکاری کرده است.

سوابق در زنجیره (On-chain) برای همکاری بدون مرز و بدون نیاز به اعتماد

تقریباً مشابه با مفهوم هویت‌های خودمختار، وب۳ ذاتاً قادر است به‌عنوان یک لایه زیرساختی «اعتماد» بین مؤسسات یا پژوهشگرانی که قصد همکاری دارند، عمل کند. راهکار ساده است؛ نوآوری‌های وب۳ مانند خدمات تصدیق اتریوم (Ethereum Attestation Service یا EAS) به هر کسی اجازه می‌دهد تا به‌صورت استاندارد شده، گواهی‌ها را روی بلاک‌چین ایجاد، تأیید و ذخیره کند. این بدان معناست که اتریوم مسئول ذخیره بیانیه‌های حقیقت است که می‌توان از آن‌ها برای اثبات هر چیزی استفاده کرد؛ از مدارک تحصیلی، مشارکت‌های پژوهشی و اعتبارسنجی‌ها گرفته تا اعتماد اجتماعی.

تجارب آموزشی فراگیر و آینده‌نگرانه

تصور کنید که بتوانید بدون توجه به موقعیت جغرافیایی یا وضعیت مالی خود، در کلاس‌های برخی از اساتید برجسته جهانی شرکت کنید؛ این همان چیزی است که پلتفرم‌های آموزشی آینده‌نگرانه Web3 مانند ICB Verse در تلاش برای تحقق آن هستند. این شهر آموزشی پیشگام در متاورس در حال ساخت یک پلتفرم مبتنی بر Web3 است که در آن یادگیرندگان قادر خواهند بود به مؤسسات برجسته دسترسی انحصاری پیدا کنند، با نسخه‌های شبیه‌سازی‌شده هوش مصنوعی از شخصیت‌های تاریخی و معاصر تعامل داشته باشند و واجد شرایط دریافت ایردراپ‌ها و جوایز شوند. نکته جالب این است که یادگیرندگان فقط به یک NFT نیاز دارند تا به این اکوسیستم و سایر مزایای منحصر به فرد آن دسترسی پیدا کنند.

ابتکارات تامین مالی غیرمتمرکز

همان‌طور که در مقدمه اشاره شد، تأمین مالی آموزش طی سال گذشته کاهش یافته است. چه می‌شد اگر جهان مجبور نبود به چند سازمان محدود وابسته باشد؟ ساختار سازمان‌های خودگردان غیرمتمرکز (DAO) در وب3 نه تنها برای حاکمیت مناسب است، بلکه برای ابتکارات جمع‌آوری کمک‌های مالی نیز کاربرد دارد. با استفاده از DAOها، ذی‌نفعان می‌توانند بودجه‌های آموزشی را جمع‌آوری کرده و هزینه‌ها را از طریق بلاک‌چین ردیابی کنند. همچنین پروژه‌های معتبری مانند Giveth در اتریوم وجود دارند که تلاش می‌کنند با فراهم کردن امکان مشارکت هر کسی، شکاف تامین مالی آموزش را پر کنند. مهم‌تر از همه، کمک‌های مالی به صورت زنجیره‌ای ردیابی می‌شوند تا شفافیت و پاسخگویی حفظ شود.

نگاهی به آینده

وب3 هم‌اکنون در مقیاس وسیع‌تری در صنایع مختلف در حال ادغام است؛ اکنون وقت آن رسیده که بخش آموزش نیز از مزایای این فناوری بهره‌مند شود. هرچند ممکن است مدتی طول بکشد تا وب3 به یک استاندارد تبدیل شود، اما این فناوری آینده‌ای را وعده می‌دهد که در آن سیستم‌های آموزشی شفاف، بدون مرز و ترکیب‌پذیر خواهند بود. اگر به درستی اجرا شود، یادگیرندگان آینده مجبور نخواهند بود با برخی مشکلات حیاتی مانند کمبود اعتماد، دسترسی محدود و هزینه‌های مالی مقابله کنند.

امکان‌های بزرگ‌تری نیز با ترکیب فناوری‌های نوینی مانند هوش مصنوعی و واقعیت مجازی وجود دارد. فناوری اول قابلیت شخصی‌سازی تجربیات یادگیری در مقیاس وسیع را دارد، در حالی که بلاک‌چین به عنوان لایه زیرساخت عمل می‌کند. از سوی دیگر، واقعیت مجازی به‌راحتی می‌تواند در تجربه‌های متاورس ادغام شود تا محیط‌های یادگیری پیچیده‌ای را شبیه‌سازی کند، از آزمایشگاه شیمی گرفته تا کاوش باستان‌شناسی و حتی جلسه شبیه‌سازی شده سازمان ملل.

درباره نویسنــده
نویسنده
پشتیبان سایت
نظرات کاربـــران
فاقد دیدگاه
دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است. اولین دیدگاه را شما بنویسید.
ثبت دیدگاه
مطالب مرتبـــط